Przepisy

Babka

 

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek majonezu
  • aromat migdałowy

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i na końcu żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, majonez i aromat migdałowy. Wyłożyć na okrągłą formę z kominkiem i piec 50 minut w temperaturze 180 oC.

 

PYCHA !!!

 

 

Sernik

 

 

Spód:

  • ½ kostki Kasi
  • 2 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mąki
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, następnie mąki i proszek. Wyłożyć na blachę.


Masa serowa:

  • 6 jaj
  • 2 szkl. cukru
  • 1 kostka Kasi
  • 1,5 kg sera białego (3 x mielonego)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 5 dag rodzynek
  • sok z cytryny

Wykonanie:

Ubić białka -odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodawać ser i ucierać, następnie dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, spirytus, rodzynki i pianę z białek. Wyłożyć masę na spód i piec ok. 1,5 h w piekarniku w temperaturze 180 oC.

 

 

PALCE LIZAĆ!!!

 

Szarlotka królewska

 

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 kostka Kasi
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kg jabłek
  • cynamon do posypania

 

Piana:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru

 

Wykonanie:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z Kasią. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto.
  2. Podzielić ciasto na trzy części. Wszystkie części zawinać w folię (każdą oddzielnie) i włożyc do lodówki na 1 godzinę.
  3. Jedną część rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy (posmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą).
  4. Jabłka zetrzeć na "pazurkach", a następnie rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.
  5. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
  6. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier. Nałożyć na ciasto.
  7. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek.
  8. Piec ok. 1 godz. i 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 oC.

 

 SMACZNEGO!!!

 

2012 © PPHU ALTA Alina Roloff All rights reserved
stat4u
Projekt & Cms: studioproffi.pl